3 april 2009

~1001 nacht~

De vertellingen van Duizend-en-één nacht is een verzameling verhalen in de vorm van een raamvertelling uit het Midden-Oosten. Sommige van deze verhalen zijn ouder dan de christelijke jaartelling. Anderen stammen uit de Middeleeuwen. De kern van deze verhalen is het Perzische boek Hezar-afsana ("Duizend mythen)
~
Het verhaal gaat dat sultan Sjahriaar bezoek kreeg van zijn broer Sjahzamaan die kort daarvoor door zijn vrouw bedrogen was.
Tijdens het bezoek van Sjahzamaan wordt Sjahriaar eveneens bedrogen. Gek geworden van verdriet besluit Sjahriaar zijn vrouw te doden en vanaf dat moment elke dag een nieuwe bruid te kiezen,
die dan de volgende ochtend (vóór zij de kans gekregen heeft hem te bedriegen) gedood wordt. Scheherazade Scheherazade is de dochter van de grootvizier, en de nieuwste bruid van Sjahriaar. Na het "consumeren van het huwelijk" begint zij een verhaal te vertellen. Als het tijdstip aanbreekt waarop zij eigenlijk ter dood gebracht zal worden is het verhaal nog niet af, maar Sjahriaar wil eigenlijk wel graag weten hoe het verder gaat... Scheherazade krijgt nog een dag respijt.
De volgende nacht maakt zij het verhaal af, maar begint direct aan een nog mooier en spannender verhaal. Uiteraard is dat verhaal nog niet afgelopen als de dag weer aanbreekt .
Zo gaat dat uiteindelijk duizend en één nachten door.
Na die tijd is Sjahriaar van zijn waanzin genezen en hij en Scheherazade leven nog lang en gelukkig.Sultan_Pardons_Scheherazade Gedeelten van deze verhalen waren in Europa al bekend in de 18de eeuw. De oorspronkelijke verhalen waren nogal erotisch getint en toen de britse avonturier en ontdekkingsreiziger Richard Francis Burton in 1885-1888 een serie boeken met een volledige maar ongekuiste vertaling publiceerde werd hij van pornografie beschuldigd. In later tijden werden de verhalen uitgegeven zonder de erotische bestanddelen en werden ze populair als sprookjes voor kinderen en volwassenen.

EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image EPSON scanner image
Bekende verhalen uit de verzameling zijn:
* Aladin en de wonderlamp
* Sinbad de zeeman
* Ali Baba en de veertig rovers

Minder bekende verhalen zijn:
*
De visser en de geest
* Prins Ahmed en de fee Pari Banoe
* De bochel
* Prins Kamar Alzaman en Boedoer
* Abukier en Abuzier (Abu Kir en Abu Sir)

Geen opmerkingen: